Tijd

Tijd is een bijzonder gegeven. Wanneer weet je nu wanneer het ergens de juiste tijd voor is?

Je kunt te snel beslissingen nemen en spijt krijgen van je keuze. Je kunt te lang wachten waardoor de drempel te hoog wordt en je de te nemen stap blijft uitstellen.

En er zijn ook momenten waarop je tot diep in jezelf weet dat het tijd is. Tijd om iets of iemand los te laten. Tijd om iets nieuws te gaan leren. Tijd om het roer om te gooien. Tijd om op ontdekking uit te gaan…

In het woordenboek wordt tijd omschreven als een ‘opeenvolging van ogenblikken’. Een dag duurt 24 uur. Voor de 1 bestaat een dag uit een vast routine. De ander wordt wakker en heeft geen idee wat de dag gaat brengen. De 1 bloeit op van een drukke dag. De ander voelt zich het meest gelukkig als de tijd langzaam voortkabbelt. Tijd heeft voor iedereen een andere betekenis.

De tijd bestaat alleen maar omdat anders alles tegelijk zou gebeuren
Albert Einstein

Mijn hart ziet tijd het liefst als ‘liefdevolle aandacht’. Volle aandacht aan iets of iemand schenken. Geen afleidingen, geen ruis op de achtergrond. Als ik mijn volle aandacht aan iets schenk, bv. tijdens het maken van inspiratiekaarten, dan lijkt de tijd stil te staan. Ik ga op in het moment van creëren.
Het is ook tijdens het eten koken. Op de momenten dat ik met volle aandacht het eten bereid, lijkt het eten ook veel lekkerder te smaken. Alsof je de tijd en liefde proeft die er tijdens het maken in is gelegd.

Als je tijd spiritueel bekijkt dan kun je tijd ook omschrijven als ‘het ritme van de natuur’. Dag gaat over in nacht. Nacht gaat over in dag. Lente gaat over in de zomer, herfst en winter, waarna de cyclus weer opnieuw begint. Een zaadje komt uit op het juiste moment. Het weet dat het eerst wortel moet schieten om stevig verankerd te zijn in de aarde. Vruchten groeien zodat ze op het juiste moment geoogst kunnen worden. Een boom weet in de herfst dat hij zijn bladeren los moet laten, zodat hij de winter kan overleven. Het ritme van de natuur biedt ons waardevolle lessen.

Alles blijft, alles gaat voorbij; alles blijft voorbijgaan
Jules Deelder

Tijdens een Inspirerend Gesprek of een Inspiratiewandeling lijkt de tijd ook even stil te staan. Je neemt bewust de tijd om op onderzoek uit te gaan. Bewust de tijd voor zelfreflectie. Bewust de tijd om je te laten verwonderen door wat er voorbij komt. Je neemt tijd voor jezelf. Je neemt de tijd om zaadjes te planten.