Loyaliteit

Vervolg op het bericht van 2 oktober….

Sinds juli 2002 werk ik als secretaresse voor de Vereniging voor Epidemiologie. Dit heb ik altijd met hart en ziel gedaan. Je zou kunnen zeggen dat mijn loyaliteit naar de VvE toe hoog eindigt op de schaal van 1 tot 10.

Sinds mei 2023 ben ik formeel begonnen met Inspirerend Gesprek. Iets waar ik ongelooflijk blij van word. En waarbij ik geloof in de kracht van inspiratie, in de kracht van luisteren en dat iedereen het recht heeft op de ontwikkeling die bij iemand past. Je zou kunnen zeggen dat mijn loyaliteit naar Inspirerend Gesprek toe hoog eindigt op de schaal van 1 tot 10.

En als ik naar alle inzichtkaarten kijk, die ik op 2 oktober heb getrokken, dan springt deze kaart er vandaag voor me uit. Omdat ik er weerstand bij voel. Een gevoel van ongemak. Een gevoel van tekort schieten.

Ik ben iemand die het liefst voluit voor iets of iemand gaat. In het afgelopen jaar heb ik gemerkt dat er een verschuiving heeft plaatsgevonden. Het gevoel van ‘met hart en ziel’ werken voor de vereniging is verplaatst naar Inspirerend Gesprek. Ik stond voor een keuze. Waar wil ik voluit voor gaan?

Per 1 januari 2024 heb ik mijn ontslag ingediend bij de VvE. In de komende maanden ga ik de werkzaamheden overdragen aan de nieuwe secretaresse. En tegelijkertijd wil ik voluit gaan voor Inspirerend Gesprek. Mijn brein zegt dat dit niet naast elkaar kan staan. Dat ik of keihard moet werken voor de VvE of keihard moet werken voor Inspirerend Gesprek. Het voelt haast alsof ik vreemd ga met Inspirerend Gesprek. En dat ik eerst de werkzaamheden voor de VvE moet afronden en moet overdragen, voordat ik mag starten met Inspirerend Gesprek. En ik besef me dat ik het hiermee voor mezelf extra complex maak.

Maar waar ligt mijn loyaliteit nu? Bij de VvE of bij Inspirerend Gesprek?

En dan komt er een derde partij om de hoek kijken. Een hele belangrijke. Die ik bijna over het hoofd had gezien….

En dat ben ikzelf. Hoe loyaal ben ik naar mezelf toe? En kun je pas echt loyaal naar iemand of iets anders zijn als je als eerste loyaal bent aan jezelf?

Als ik loyaal ben naar mezelf toe, dan neem ik de tijd om de werkzaamheden voor de VvE in de komende maanden af te bouwen. Om tijd te nemen om terug te blikken. Om stil te staan bij het afscheid nemen van de VvE en alle mensen die zich hiervoor inzetten.

Als ik loyaal naar mezelf toe ben, dan gun ik mezelf die knallende enthousiaste start voor Inspirerend Gesprek.

Als ik loyaal naar mezelf toe ben, dan hoef ik geen keuze te maken. Het kan wel degelijk naast elkaar staan en in elkaar overvloeien. Ik neem afscheid van een vereniging waar ik vele jaren met liefde heb gewerkt. En verwelkom een nieuwe passie, waar ik voluit voor wil gaan.

Mijn keuze is om als eerste loyaal aan mezelf te zijn. Te mogen voelen dat ik het afscheid nemen moeilijk vind. En dat ik tegelijkertijd het enthousiasme mag voelen voor Inspirerend Gesprek.

En hier hangt geen score aan vast. Op een schaal van 1 tot 10.