Een open omarming

Op 20 februari was het dan zover. De laatste live dag van de luistercoach-opleiding. Een hele waardevolle opleiding. Er is nog zoveel te ontdekken over luisteren. En over luisteren binnen coaching. Tijdens de opleiding wordt gebruik gemaakt van de 7 stappen van de Luisterboom©methode. Deze 7 stappen corresponderen met de 7 chakra’s.

Hoewel de 7 stappen 1 geheel vormen, voel ik me enorm aangetrokken tot de derde luisterstap: omarmen (zonnevlechtchakra).

In de afgelopen jaren ben ik steeds meer de waarde gaan voelen van een open omarming. Een omarming die fijn voelt. Die voelt als een veilige bedding. Waar je je rug in kunt nestelen. Die zoveel bedding en veiligheid biedt dat je spanning kunt loslaten.

En ik noem het een open omarming. Omdat je tegelijkertijd de omarming voelt als ook vrijheid. De vrijheid om ver vooruit te kijken of naar iets wat dichtbij staat. De vrijheid en veiligheid om te luisteren. Te luisteren naar alles wat er in je afspeelt of voor je ligt.

Vanuit een veilige bedding gaat de open omarming verder……

In de afgelopen weken heb ik veel alleen met het openbaar vervoer gereisd. Dat zijn voor mij de momenten waarop paniekaanvallen op de loer liggen. Waarbij de negatieve stemmen in mijn hoofd en oude patronen mijn veilige bedding over kunnen nemen.

En dit keer heb ik voor elke reis mezelf de vraag gesteld: ben ik bereid om alles open te omarmen? Ben ik bereid om ook die paniekaanval te omarmen als deze zich laat zien op het moment dat ik alleen reis met het openbaar vervoer?

(En het kan niet anders dat ik tijdens het beantwoorden van die vraag de aanwezigheid van Venz voel in mijn hart. Onze lieve labrador die het vertrouwen gaf om er op uit te gaan.)

En bij elke reis was mijn antwoord: ja, ik ben bereid om alles te omarmen. Ook die paniekaanval.
En tijdens sommige reizen liet de paniek zich inderdaad zien. Ik heb de paniek open omarmd. Niet krampachtig. Niet controlerend vastgehouden. Maar open omarmd vanuit mijn veilige bedding. De paniek mocht er zijn. Het kreeg de ruimte om te komen en te gaan.

Als luistercoach draag ik alle 7 stappen van de Luisterboom©methode uit. Elke stap is belangrijk en verdient aandacht. En toch voel ik de urgentie om extra aandacht te schenken aan de open omarming vanuit een veilige bedding.

Een open omarming voor jou, als paniekaanvallen je (soms) in de weg staan.
Een open omarming voor jou, als je op dit moment geen veilige bedding voelt.
Een open omarming voor jou, als je ziek bent of je zorgen maakt over de uitslag van een ziekenhuisonderzoek.
Een open omarming voor jou, als je het gevoel hebt dat je niet gezien of gehoord wordt.
En ook een open omarming voor jou, als je happy bent!

Met een open liefdevolle omarming,
Brigitte